Termográfia

Dr. Petre Muresan - Centrul Medical MEDREFLEX LINE - Cluj Napoca
A cikk írója: dr. Petre Mureşan

Mi a Termográfia?

 
A Termográfiáról nagyon sokat és nagyon összetett terminusokban is lehet beszélni, de itt nem ez a szándékom. Most csak egy néhány érthetőbb információt szeretnék Önöknek átadni, melyeknek alapján egy elképzelést formálhatnak arról, hogy mi a Termográfia és mire használható.

 
A Termográfia egy nagyon egyszerű, de a diagnosztikában ugyanakkor nagyon hasznos elvből indul ki: minden betegség hőmérsékletváltozást okoz a beteg szervben: egyes betegségek csökkentik a megtámadott szerv hőmérsékletét, mások növelik azt. A termográf az emberi test hőmérsékletével dolgozik és éppen ezt a betegség következtében beállt szervi hőmérsékletváltozást méri.

 
Ilyen vonatkozásban nagyon hasznos a hőmérsékletgradiens, vagyis egy egészséges és egy beteg szövet közötti hőmérsékletkülönbség. A Termográfia tehát egy infravörös szkennelési rendszer. Az infravörös hullámok a látható fény skálájának a folytatásai a spektrum piros színe felöl, ezért is hívják őket infravörös-eknek. A termográf egy hatalmas mennyiségű információt fog fel, akkora mennyiséget, hogy ha nem lennének meg a szükséges eszközök, nem is lenne lehetséges ezeket értelmezni. Ezeket az eszközöket a szuperintelligens számítógép-programok képviselik, amelyek átveszik, elemzik és egy színes térképpé alakítják át ezeket az információkat. Ezt a térképet értelmezi aztán a Termográfiában szakosodott orvos. A TERMOGRÁF segítségével 150 betegséget lehet diagnosztizálni, ez a tény pedig a termográfiát egy olyan diagnosztizáló módszerré teszi, mely nélkül egyetlen fontos dötést sem kellene hozni egy bizonyos betegség kezelési módját illetőleg. A MEDREFLEX LINE Orvosi Központ keretén belül, a termográfia segítségével diagnózisokat állapítunk meg, más diagnosztizáló-módszerek pontosságát ellenőrizzük le és az alkalmazott kezelések hatékonyságát követjük.

 
A rendelkezésre álló idő függvényében több alfejezetet is csatolunk majd ehhez a témához, melyekben külön-külön minden szervezeti rendszer, valamint folyamatosan külön-külön minden testi szerv termográfiájáról is írni fogunk (ezt pedig didaktikai, képzési, jobb megértési okokból), rámutatva arra, hogy milyen hasznos és fontos a termográfia, hogy mivel nyújt többet a termográfia más diagnosztizáló módszerekkel szemben, melyek a termográfia valós előnyei, termografikus képekkel támasztva alá és példázva ezeket a kijelentéseket azért, hogy ezek minél érthetőbbek legyenek mindenki számára. S mivel külön alfejezetek lesznek majd a szervezeti rendszereket és bizonyos testi szerveket illetőleg, itt csak arra szorítkozok, hogy felsoroljam, milyen területeken alkalmazzuk a termográfiát:

 
 • Orr-fül-gége – bántalmak termográfiája
 • A légzőrendszer termográfiája
 • Az emésztőrendszer termográfiája
 • A kiválasztó rendszer termográfiája
 • A szív- és érrendszer termográfiája
 • A belső elválasztású rendszer termográfiája
 • Az immunrendszer termográfiája
 • Urológiai bántalmak termográfiája
 • Mellbántalmak termográfiája
 • Az idegrendszer termográfiája
 • A mozgásszervek termográfiája
 • Bőrbetegségek termográfiája

 
Egy nagyon fontos pontosítást szeretnék tenni: az orvosi központunkban annyi betegséget derítünk fel a termográf segítségével, mint ahányat fentebb, röviden, fejezetekre osztva felsoroltunk. Ezen nagyon nagy számú diagnosztizálható bántalom közül a MEDREFLEX LINE Központ azon orvosi-rekuperációs kezelésekre specializálódott, amelyek a kezelt betegségek fejezetben felsoroltak felé irányulnak. A többi betegségre olyan kezeléseket ajánlunk, amelyeket otthon lehet végezni, vagy olyan klinikákhoz irányítjuk Önt, amelyek egy bizonyos típusú betegségre szakosodtak, s ahol megfelelőképpen kezeltetheti magát.

 
Fentebb említettem már és most visszatérek a gondolathoz a jobb megértés érdekében, hogy a diagnosztizáló folyamatban a termográf a hőmérsékletgradienssel dolgozik, vagyis egy egészséges és egy beteg szövet közötti hőmérsékletkülönbséggel. A diagnózisban az a fontos, hogy mennyivel nő vagy mennyivel csökken egy beteg szövet hőmérséklete, és ennek a nagyon fontos paraméternek a függvényében, mely kacsolatban áll a termográfiában használt több más paraméterrel, melyeket itt nem tudok helyszűke miatt megnevezeni és megmagyarázni, a termogramok értelmezésében szakosodott orvos felállítja a megfelelő diagnózist vagy diagnózisokat. A termográf egy hatalmas mennyiségű információt gyűjt össze, melyeket egy összetett számítógép-program segítségével egy színes térképre vetít le, amit aztán értelmezni lehet. S itt lép közbe a termográfiát alkalmazó orvos nagy szerepe, aki az elvégzett tanulmányok alapján, melyeket a szerzett tapasztalatok által folyamatosan tökéletesít, értelmezi ezeket a képeket, melyekről beszéltem, és felállítja a diagnózist.

 

Hogyan készülünk egy termografikus szkennelésre?


 
Néhány alapszabály:

 
 • Előző este meg lehet fürdeni vagy le lehet tusolni, de azon a reggelen, amikor a szkennelés történni fog, nem (azért, mert ezáltal megváltozik a szervezt hőmérséklete, s így az eredmény nem lesz reális)
 • 24 órával a szkennelés előtt ne kenje be testét semmilyen kenőccsel, krémmel vagy lemosó-szerrel
 • 24 órával a szkennelés előtt ne fogyasszon alkoholt, kávét és ne cigarettázzon
 • 24 órával a szkennelés előtt ne végeztessen a testén masszázst
 • Ajánlott, hogy a termográfia végzése előtti 6 órában ne egyen.
 • Ha magas-vérnyomás- vagy más betegség-kezelést folytat, ne hagyja abba!
 • Ha mellszkennelésről van szó, ajánlott, hogy a hölgyek vagy kisasszonyok a havi ciklus 10. és 15. napja között legyenek, melyet a ciklus első napjától számolnak.
 • Attól a pillanattól számítva, hogy megérkezett az orvosi központba, várnia kell kb. 30 percet azért, hogy a hozzászokjon a helyi hőmérséklethez – mellyel a termográf dolgozik (ezt pedig azért, hogy a diagnózis helyes legyen).
 • A váróteremben ajánlott, hogy hátával ne dőljön neki a szék támlájának vagy a falnak, mivel ebben az esetben is megváltozik a test hőmérséklete, ami helytelen eredményhez vezet.
 • Tanácsoljuk, hogy minden ékszert hagyjon otthon, hogy ezáltal se módosítsa testének hőmérsékletét.
 • És nem utolsósorban készülnie kell arra is, hogy egy programálást biztosítson magának, felhasználva a honlapon található kapcsolati adatokat.

 

Hogyan zajlik egy termográfiai vizsgálat?

 
Hasznos ismerni azt a folyamatot, ahogyan egy termográfiai szkennelés lezajlik azért, hogy értse a különböző szakaszokat és, hogy időben tudja, mit kell tennie a nagyon jó felkészülés érdekében.

 
A rendelőbe való megérkezése után felkérjük, hogy foglaljon helyet és várjon 30 percet, melyere a helyi hőmérséklethez való alkalmazkodás miatt van szükség, mellyel a termográf dolgozik.

 
Következik a termografikus szkennelés: végeznek egy általános szkennelést, nyomon követve minden lehetséges megbetegedés feltérképezését. Mindezek után a szkennelés által begyűjtött összes termogram értelmezése következik, melyeknek alapján levonnak egy következtetést és felállítják a végső dignózist. Tehát jó szem előtt tartani, hogy az egész folyamat egy bizonyos időbe kerül, annak függvényében, hogy mennyire összetett az egyes páciensek betegsége.

 
Orvosi központunkban megkapja a szkennelés eredményét, amelyben meg vannak határozva a felderített betegségek, majd pedig az Ön által követendő kezelésre is útmutatást kap. Esettől függően lehet ez egy olyan kezelés, amelyet otthon végezhet (abban az esetben, ha betegsége otthon kezelhető), azonban lehetnek olyan betegségek is, melyeket otthon nem lehet kezelni, ezért ilyen esetekben arra fogjuk kérni, hogy vegyen részt az orvosi-rekuperációs üléseken azon betegségek függvényében, melyekben Ön szenved. Nézze át az orvosi központunkban kezelt betegségek listáját! Lehetnek olyan esetek is, amikor a betegség súlyos és sebészeti beavatkozást igényel, hogy azon klinikákra és orvosokhoz irányítsuk, akik segíteni tudnak majd Önnek.

 
Nálunk a kezeléseket csak programálás alapján végezzük, számításba véve az Ön idejét és lehetőségeit, amikor ezeken részt tud venni.

 

A termográfia előnyei:


 
 • Nem sugároz (a legnagyobb előnye), a többi, nagyon sugárzó módszerhez vizonyítva (Röntgen-vizsgálat, MR és CT).
 • Minden korosztály és minden helyzet esetében alkalmazható (ideértve az állapotos asszonyokat is).
 • Annyiszor lehet megismételni, ahányszor szükség van rá (éppen amiatt, hogy nem sugároz).
 • Segít úgy a diagnosztizálásnál, mint sok betegség kezelésében.
 • Előre látja azt a veszélyt, amikor egy személy hajlamos egy bizonyos betegség megkapására (jelzi a terület vagy a bizonyos szerv visszafejlődését, és meghatározza a megbetegedés rizikóját.)
 • A termográf segítségével meghatározható a kezeléshez szükséges ülések száma.
 • A kezelés esetében pontosságot kínál (erről a szkennelt termográfiai rész szól).
 • A termográfia segítségével követni és értékelni lehet a betegségre alkalmazott kezelés hatását, és meg lehet határozni, hogy mindezt mikor kell megismételni.
 • A módszer olcsóbb és egyszerűbb kivitelezésű.

 
Szeretettel várjuk!

 
Dr. Petre Mureşan

 
A termografikus kezelést csak programálás alapján végezzük
 
Hétfő   10 – 13
Kedd   17 – 20
Szerda  10 – 13
Csütörtök 17 – 20
A rendelkezésre álló idő függvényében termografikus szkenneléseket lehet végeztetni más időpontokban és órákban is, de csak programálás alapján.

Articolele publicate pe site-ul web www.medreflexline.ro sunt articole originale, protejate de Legea dreptului de autor. Este interzisa preluarea integrala sau in parte a continutului articolelor fara a obtine acordul scris de la autorul lor. Nu este permisa preluarea articolelor de pe site fara acordul autorului nici in cazul in care se indica sursa de unde au fost copiate!

Lépjen kapcsolatba velünk!

Kérjük, használja az alábbi űrlapot, hogy küldje el nekünk az üzenetet: